top of page
Kundalini - & Tantra Yoga

In mijn Kundalini - & Tantra Yoga benadering leg ik het accent op heel het lichaam, de ademhaling, meditatie en bewustzijn. Het verschil ligt hier echter in het meer dynamische, vloeiende en zachte vrouwelijke aspect in zowel de bewegingen, de ademhaling, als in de benadering van elke sensatie nl. in de overgave, in mildheid en in compassie: kunnen zijn met dat wat er is of met wat zich aandient. De vrouwelijke energie aanwezig in zowel vrouw als man wordt hier aangesproken zonder uiteraard de mannelijke tegenpool te verwerpen, integendeel! We noemen deze vrouwelijke energie: Shakti. Deze staat voor: creatie, intentie, beweging, integratie, zorgen voor, ontvangen, aardend, steunen, aanwezigheid in het lijf, inspireren, dragen, uitdagen, spelen, speelsheid, luisteren, plezier, ontvankelijk voelen, keuzes voorstellend, de maan …  de vrouwelijke shakti energie is de tegenpool van en tegelijk complementair met de Shiva-energie , de mannelijke energie ook aanwezig in ons allen, dus ook deze implementeer ik in deze Yogavorm. Deze staat voor: bewustzijn, transformatie, harmonie, stillness, veiligheid, structuur, overview, discipline, stabiliteit, keuzes -en beslissingen nemen, daadkracht, de zon…
Het probleem in ons mens-zijn, heden ten dagen, is dat de mentale druk & machtsstructuren bij de meesten , zowel in de vrouw als in de man te overheersend aanwezig zijn, waardoor de vrouwelijke energie niet kan stomen en de pure mannelijke energie uit balans is. beide krijgen geen stem en zijn uit evenwicht. Zodanig dus disbalans tussen beide in eigen systeem/lichaam, zo begrijp je natuurlijk ook de dientengevolge disbalans in de relaties buiten jezelf dus jij met de ander (in koppels, vriendschappen, werk, ouder-kind).
Dus in de les: De Shakti (kundalini levenskracht) wordt aangewakkerd vanuit de bekkenbodem, bekken, heupregio en onderbuik en vervolgens brengen we ook de Shiva (het bewustzijn) terug in het lichaam. Waardoor via de beweging opwaarts Licht, Bewustzijn en Vrijheid aangewakkerd wordt en vervolgens deze ook weer in de cellen dus de materie gebracht wordt. Waardoor we ons bewust en authentiek aarden, maw. weten hoe we onszelf neerzetten in de wereld, hoe we intimiteit beleven, hoe we verbinding maken, hoe we naar de wereld kijken, hoe we praten, hoe we het leven aangaan :-)  = ''de wet van bewustzijn (mannelijke component) én manifestatie (vrouwelijke component)''.
Een mobiliseren en openen van heel deze regio (incl. de benen) wordt betracht om zodanig de energie opwaarts te sturen , te brengen richting het hart. De bekkenbodem, bekken en onderbuik is de basis van het lichaam en vooral ook de container waar stress, spanning en trauma is opgeslagen. Als hier de energie blokkeert door stress, spanning of (gekend/ongekend) trauma kan de energie niet opwaarts stijgen, noch stromen en kan er dien ten gevolge niet ten volle geleefd worden vanuit een vrijelijk stomend open hart. Op die lagere regio wordt dan alles vastgehouden en ontstaat er alleen maar meer spanning of zelfs bewegingsbeperking en pijn, daar en vervolgens als compensatie dikwijls ook op andere en hogere regio’s. We werken met verschillende technieken : vloeiende bewegingen, ontladingstechnieken zoals shaken, houdingen (asanas), ademhaling, waarden en normen, zelfs het voelen – ervaren van trillingen door het chanten van mantra’s of klanken vb Ohm of aaaa … (klanken ook zijn trillingen, daar gaat het om, niet om het kunnen zingen!). Wetende dat energie trilling is met informatie is het belangrijk da
t energie stroomt. De rivier in het lichaam maken we terug stomende of houden we stromende door bewust te bewegen, ademen, klanken te uiten, en zelfs gebed (dank -en wensbetuigingen) of een intentie: positieve gedachten, dankbaarheid, nederigheid, waarachtigheid zijn positieve energie. Uiteraard blijft het zelfonderzoek een basisgegeven: waarnemen van de mind: monkey-mind en alle verhaaltjes die men dikwijls als voor waar aanneemt: pure illusie. Wij zijn niet de gedachten!
We versterken ook letterlijk zodanig heel die onderste basis, jouw fundament of veilig innerlijke thuis: steviger worden de diepe buik- , bekken- en rugspieren. Dit alles om zo het energiepeil en levensvuur in het lichaam en je hele wezen te activeren, te verhogen of op peil te houden vanuit zachtheid. Zo kan pijn, spanning of trauma getransformeerd worden in liefde, vrede, wijsheid, vrijheid en licht.
De grotere bedoeling of intentie van dit alles is in een notendop : een staat te bereiken waarin de 2 polariteiten in balans zijn, om zodanig de staat van Waar Geluk , verbinding en rust in jezelf te ervaren: ''jij met jezelf'' en vervolgens dit ook in relaties: ''jij met de ander''.

Tantra betekent in pure essentie dan 'niks oppervlakkigs seksueels iets' maar net wel ''het pure bewustzijn verbinden met jouw lijf en diens fysiologie, de levenskracht verbinden met bewustzijn'' en zo de diepe integere verbinding met jezelf ervaren en vervolgens in jouw relaties de diepe pure integere verbinding met de ander te ervaren en beleven. Het behelst verantwoordelijkheid en vervulling vanuit delen, zelfrealisatie en ego-vrije natuur.
Meditatie, aanwezigheid en ademhaling zijn essentieel in dit. Deze brengen inzicht, ruimte, zuivering & ''heel''-ing. 

liefs JJ.
 
bottom of page